Snij niet in je eigen vel!

Snij niet in je eigen vel!
2011-10-04

Beslissen over een operatie is iets anders dan kiezen voor een nieuwe lippenstift. Ooit 'Beperkt houdbaar' gezien? In die documentaire stelt Sunny Bergman het onrealistische schoonheidsideaal voor vrouwen aan de kaak. De mooie, jonge filmmaakster trekt langs vrouwenbladen en plastische chirurgen die telkens wel wat op te merken hebben over haar uiterlijk. Om te eindigen in een vaginakliniek. 'Beperkt houdbaar' is grappig maar ook verontrustend. Want Bergman toont feilloos aan hoe vrouwen en meisjes van bij de geboorte gebombardeerd worden met beelden van rimpelloze snoetjes en ideale lichamen. Je zou voor minder aan jezelf beginnen twijfelen...

En net die twijfel is de broodwinning van plastische chirurgen. Zeker in de States, waar tienermeisjes een borstvergroting of zelfs een schaamlipcorrectie krijgen als verjaardagscadeau. Hoewel het in ons land zo'n vaart niet loopt zijn cosmetische operaties toch in opmars. Natuurlijk is plastische chirurgie soms best te verantwoorden. Denk maar aan het herstellen van littekens na een ongeval. Maar veel cosmetische ingrepen gebeuren om heel andere redenen. Meer dan eens door mensen die daarvoor onvoldoende opgeleid zijn. Niet alleen je uiterlijk, maar ook je gezondheid loopt zo gevaar. Je snijdt dus in je eigen vel.

Beslissen over een schoonheidsoperatie is niet hetzelfde als kiezen voor een nieuwe lippenstift of eyeliner. Daarom komt het reclameverbod op plastische chirurgie geen dag te vroeg!

Zijkant heeft hierover een interessant project: www.bimbos.be