Moeilijk gaat ook!

2012-05-16

De federale overheid haalt haar eigen quotum (3 %) voor werknemers met een handicap niet. Weinig opbeurend nieuws en een doorn in het oog van de gehandicaptenorganisaties. Waar loopt het fout? Quota zijn een belangrijk instrument om partipatie op de arbeidsmarkt te verhogen. Maar met cijfers alleen kom je er natuurlijk niet. Een werkgever moet vooral tonen dat het menens is, en een heel pakket aan maatregelen uitwerken. Zoals de provincie Vlaams-Brabant, bijvoorbeeld. Die engageerde zich om op korte termijn 4 % personen met een handicap tewerk te stellen. Wat intussen bijna bereikt werd.

Toen we startten met afgeschermde selecties schreeuwden velen moord en brand. Intussen ging de storm liggen en is iedereen overtuigd van het nut. Concreet onderzoeken we bij elke nieuwe selectiegolf welke jobs we voorbehouden voor personen met een handicap. En voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet alleen om de laagste functies. Dit onderzoek is trouwens geen nattevingerwerk, maar gebeurt via gesprekken met VDAB, GTB, onderwijsinstellingen, sociale economie-initiatieven en organisaties van personen met een handicap. Zo krijgen we een realistisch beeld van het aantal potentiële kandidaten én kunnen we terugvallen op een stevig netwerk om de vacature bekend te maken.

Aanwerven is een eerste stap, maar niet voldoende. Je moet voortdurend rekening houden met de handicap van de werknemer. Al voor de start van de tewerkstelling wordt bekeken welke aanpassingen en begeleiding noodzakelijk zijn. Vergrotingssoftware, aangepast meubilair, maar net zo goed vorming, opleiding of coaching. Zo gaat geen kostbare tijd verloren. Uiteraard is nadien nog bijsturing mogelijk. Maar goed begonnen is half gewonnen.

Nog een slotbedenking: in De Morgen haalt NVA-kamerlid Nadia Sminate fel uit naar de Federale Overheid die te weinig doet om mensen met een handicap aan te trekken. Terecht, maar ook wat hypocriet. Want ook de Vlaamse administratie - waarvoor haar partijgenoot Geert Bourgeois bevoegd is - bereikt lang niet het vooropgestelde quotum. Meer nog: de deadline voor het streefcijfer voor werknemers met een handicap werd over de verkiezingen getild en verschoof naar 2015. 'Voor zij die willen is niets onmogelijk', sprak Bart De Wever na zijn verkiezingsoverwinning. Het hangt er maar van af welke prioriteiten je stelt...

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres