Geneeskunde voor het Rijk Volk: de borrelende onderbuik van Open VLD

Geneeskunde voor het Rijk Volk: de borrelende onderbuik van Open VLD
2017-02-13

Rare jongens, die liberalen. En zeker dan in Menen, waar Open VLD zich verzet tegen wijkgezondheidscentrum De Piramide. Met een pamflet vol leugens en halve waarheden dat vooral bewijst dat de plaatselijke blauwe garde weinig op heeft met toegankelijke gezondheidszorg.

Zo stellen de auteurs dat wijkgezondheidscentra indruisen tegen de vrije keuze van de patiënt. Onzin natuurlijk, want niemand verplicht je om je in een wijkgezondheidscentrum in te schrijven. Forfaitaire geneeskunde zou ook aanzetten tot overconsumptie en misbruik, en zo de gezondheidszorg op kosten jagen. Weerom fout: studies tonen immers aan dat dit systeem niet duurder is dan de klassieke prestatiegeneeskunde. Logisch trouwens, want door sterker in te zetten op preventie bespaar je op (middel)lange termijn.

Waarom dan die reactie? De ware reden vind je wellicht onderaan het pamflet. Want daar staat zwart op wit dat het centrum ‘een negatief aanzuigeffect [zal] creëren waardoor de sociale problematiek in Menen nog groter zal worden’. De Piramide ‘is de beste manier om kansarmoede aan te trekken’.

Je leest het goed: liever geen betaalbare zorg, omdat die mensen met minder centen zou kunnen inspireren om naar Menen te verhuizen. Een argument dat vaak in licht gewijzigde vorm – en meestal in een onbewaakt moment – opduikt om het gebrek aan sociale woningen of besparingen bij het OCMW goed te praten. Kort samengevat komt het eigenlijk hierop neer: laat de anderen het maar oplossen!

Moeten we dit nu beschouwen als een faux pas van enkele mindere goden? Was dat maar het geval: minister Maggie De Block (Open VLD) besliste vorig jaar al de erkenning van nieuwe wijkgezondheidscentra te bevriezen. Haar halsstarrigheid zorgde er ook voor dat intussen de tariefovereenkomst voor kinesisten en tandartsen opgeblazen werd, en dat dit akkoord ook voor artsen in gevaar is. Wat betekent dat de kosten voor patiënten de pan uit swingen.

Ook elders blijkt dat van het sociaal liberalisme onder paars(groen) geen spaander meer heel blijft. Het njet tegen elke vorm van vermogensbelasting, de aanvallen op het stakingsrecht, het vereenzelvigen van een klein clubje miljonairs met de middenklasse: het zijn maar enkele voorbeelden. Het borrelt duidelijk in de donkerblauwe onderbuik van Open VLD. Is er een dokter in de zaal?