N-VA: de struisvogel in het gezondheidsdebat

2016-05-10

Van Yoleen Van Camp, N-VA-Kamerlid, moet iedereen jaarlijks naar de tandarts. Voor één keer ben ik het volmondig met haar eens. Want als iedereen dat zou doen, spaart dit elk jaar 140 miljoen euro uit aan complexere zorg. Een evidente conclusie drong zich dan ook op: toegankelijke zorg maakt ons gezondheidssysteem goedkoper en is beter voor iedereen.

Zou die gedachte eindelijk beginnen dagen bij de collega’s van N-VA? Te vroeg gejuicht. Aan het eind van het artikel was ik weer een illusie armer. Over de toegankelijkheid van de zorg viel immers geen woord. Wel las ik de eis voor een nieuwe staatshervorming, maar wat dat met tandzorg te maken heeft, moet me ontgaan zijn. Tenzij je gezondheidsongelijkheid geneest door ervan weg te kijken. Struisvogelpolitiek op zijn Vlaams.

De kloof tussen woorden en daden neemt intussen bij deze regering - en niet in het minst bij N-VA - enorme proporties aan. Is het Yoleen ontgaan dat Michel I er alles aan doet om (tand)zorg net minder toegankelijk te maken? Vergat ze dat deze regering, hevig aangemoedigd door N-VA, vrijwel onmiddellijk een stok stak voor de automatisering van de derdebetalersregeling voor de allerlaagste inkomens? Is Yoleen niet op de hoogte dat het remgeld straks nog hoger wordt voor wie - vaak uit angst voor de factuur - een jaarlijks onderzoek mist? Of laat dit alles haar koud misschien?

Enkele weken geleden fulmineerden de Vlaams-nationalisten in de Kamer tegen mutualiteiten die kinderen gratis naar de huisarts laten gaan. En ook mijn voorstel om de toegankelijkheid van de zorg te verhogen door de derdebetalersregeling voor iedereen toe te passen, stemde N-VA meermaals weg. Nochtans geldt ook bij de huisarts dat je kosten vermijdt als je er vroeg bij bent. En dat je op die manier ook het gezondheidssysteem goedkoper maakt.

Maar N-VA verkiest duidelijk het tegendeel: zij maken zorg duurder waardoor een steeds grotere groep uit de boot valt en de maatschappelijke kost van onze gezondheidszorg stijgt. Tegen zoveel ideologische starheid en neoliberale verdwazing lijkt geen kruid gewassen.

Eerlijker is beter, dat bewijst onze gezondheidszorg dag na dag. Maar dat lijkt voor N-VA een inconvient truth...

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres