Discussie over energieprijzen doet de maskers vallen: wie kiest voor de mensen en wie voor de bedrijven ?

2012-03-05

Goed nieuws: de ministerraad schaart zich achter het plan van Johan Vande Lanotte (sp.a) om de energieprijzen vanaf 1 april voor een jaar te bevriezen. Wie een variabele factuur heeft bespaart zo al gauw 4 à 5 procent. Een pluim op de hoed voor de socialisten die in het energiedebat consequent de kant van de consument kiezen. Met samenaankopen van gas en elektriciteit, zoals www.samenstroom.be, maar ook door maatregelen in de regering. Als energieprijzen de pan uitswingen en de koopkracht ondermijnen, moet daarop ingegrepen worden. Gewone gezinnen laten opdraaien voor de winsthonger van energiereuzen als Electrabel is degoutant.

Een heel ander geluid bij N-VA. Daar stelt men doodleuk voor de index af te schaffen, of toch minstens de energieprijzen minder te laten doorwegen. Wie kan het wat schelen dat velen hun energiefactuur niet kunnen betalen, zo lang bedrijven geen extra loon moeten ophoesten en de sociale uitkeringen niet te snel stijgen? Veel cynischer kan het moeilijk. N-VA doet zijn reputatie als schoothond van VOKA weer alle eer aan. En loopt en passant mooi aan het lijntje van Electrabel. Of hoe Vlaamsnationalisten duidelijk meer problemen hebben met franstaligen in de rand dan met Franse monopolisten...

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres